01 – Pegaso 6035-A (“Monotral articulat”)

Dades bàsiques

  • Propietari actual: ARCA.
  • Propietari original: S.P.M. Transportes de Barcelona.
  • Any: 1968.
  • Matrícula: B-620573.
  • Marca: Pegaso.
  • Model: 6035-A.
  • Carrosseria: Noge (des de 1978), originalment Hugas.

Història

  • Posada en servei: 1968 (TB 3055)
  • Finalització del servei: 2003 (UAB 14)

Aquest autobús pertany a la primera sèrie d’autobusos articulats rebuts per TB (Transports de Barcelona) numerada 3001-3101 a partir de 1967. Els autobusos d’aquesta sèrie estan basats en el prototip numerat 2001 (a posteriori renumerat com a 3001).

Molts vehicles d’aquesta sèrie passen una profunda reforma a partir de l’any 1977 en la que es refà la seva estructura i carrosseria, però s’aprofiten els elements mecànics. Així continuen prestant servei a Barcelona conjuntament amb els seus germans de la sèrie 3200-3264 construits a partir de 1975. El 3055 va prestar servei a les linies de la cotxera de Llevant i la seva carrosseria original de Hugas es va substituir per l’actual de Noge a la reforma esmentada.

L’any 1989 es dóna de baixa a TMB i es cedeix a la Universitat Autònoma de Barcelona (Bellaterra) per al servei intern del campus universitari. Aquest servei comunica l’estació de Cerdanyola del Vallès amb el campus. Per adaptar-se a aquest servei de trajecte curt i molt públic es sotmet a algunes modificacions com són la pèrdua d’alguns seients, el.liminació del sistema de parada sol.licitada i supresió de la finestra davantera inferior per a col.locar un sistema de calefacció interior.

Durant els anys posteriors Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) obre una estació a dins del campus que juntament amb l’arribada de “nous” autobusos Pegaso 6420 Enasa i Mercedes O405G Unicar procedents també de TMB fa que es comencin a donar de baixa alguns autobusos, entre ells el 14 (ex-3055) durant l’any 2003.

La UAB dóna totes les facilitats a ARCA per a la preservació d’aquest autobús a més de facilitar l’espai per a realitzar les diferents reparacions.

Desde 2003 ARCA ha treballat en la restauració d’aquest vehicle per a retornar el seu aspecte al de la època de TMB. Podeu veure l’evolució dels treballs en aquesta galeria.

Durant l’any 2005 l’autobús ha participat en el rodatge de la pel.lícula “Salvador”, cosa que ha permès el seu repintat en colors verd “Porcioles” i la col.locació (provisional) dels fars rodons i creu de Pegaso. A més ha recuperat la cabina del cobrador i la totalitat dels seients tipus fusta clara.

Fins al juliol de 2006 el seu aspecte exterior és color verd “Porcioles”, fars quadrats i graella cromada.

Durant l’agost de 2006 es realitza el repintat de l’autobús amb col.laboració de TMB en els colors vermell-crema, aspecte coherent amb la graella davantera, fars quadrats i interiorisme. El primer acte públic en el que apareix amb la nova decoració es la celebració del Centenari de l’autobús a Barcelona.

Actualment es troba en perfecte estat de marxa i participa en les diferents activitats de l’associació.

L’any 2012 el vehicle torna a requerir un repàs general i repintura.

Característiques tècniques

Fotos