Jornades de Memòria Històrica a Santa Coloma de Gramanet

Publicat per Lluís Cuesta el

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet porta a terme unes Jornades de Memòria Històrica per recordar els fets més importants esdevinguts al municipi des del final de la Guerra Civil el 1939. Exposicions, xerrades i rutes guiades pels llocs dels fets, com la que s’ha fet aquest matí amb el Pegaso 6038 d’en José Burgos, que ha portat al grup de participants des de l’Ajuntament de Santa Coloma fins a Sant Andreu.

El guia ha recordat als participants la lluita constant dels veïns de Santa Coloma per un millor servei d’autobús mentre no arribava el metro, amb continues protestes tallant el pont, una reivindicació constant fins l’any 1984, quan per fi van veure arribar la línia 1 a la plaça de la Vila. És una història que mereix ser recordada: entre 1960 i 1970 la població de Santa Coloma va passar de 32.500 a 106.000 habitants, més de 10.000 habitants nous per any! Només dues línies de troleibús, la 3 i la 35, i una d’autobús, la SC, garantitzaven una comunicació directa amb Barcelona, una situació que va esdevenir desesperant a mitjans dels anys 60, amb llargues cues als terminals de la Plaça de la Vila vigilades per la Guàrdia Civil, i troleibusos que sortien seguits però complets. A principis dels 70 el metro seguia sense arribar, però la reivindicació veïnal va tenir els seus efectes: va sorgir una xarxa de línies d’autobús unint els diferents barris de Santa Coloma amb el metro de Sant Andreu a Plaça Orfila. Les línies 3, 33, 35, 103, 130, 203, 230, BM i B50 omplien el pont de Santa Coloma durant tot el dia amb l’inconvenient de que aquesta millora era insuficient atès que implicava haver de pagar dos bitllets i fer transbordament. En resum, una lluita per evitar l’aïllament del municipi i un greuge dins d’una zona social i econòmicament dèbil que mereixen ser recordats.

Us recomanem el bloc d’en Pere Paris si voleu veure més imatges del Barcelonés Nord en temps passats.


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.